WYJŚCIE uczniowie

TESCO - OD UPRAWY DO POTRAWY

W ramach akcji „Od uprawy do potrawy” byliśmy z wizytą w Tesco-organizatorze akcji. Zdobyliśmy wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie- różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Spróbowaliśmy wiele produktów, poznaliśmy nowe smaki i odkryliśmy różnorodność zdrowych produktów. Będziemy mieli inspirację, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych). Nauczyliśmy się prawidłowego czytania etykiet i przekonaliśmy się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić. Zdobyliśmy wiedzę o przechowywaniu żywności-właściwym przechowywaniu i jej poszanowaniu(niemarnowaniu). Zdobyliśmy wiedzę o prawidłowym nawodnieniu organizmu –jaka jest rola wody i ile dziennie należy jej spożywać. Dowiedzieliśmy się, jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności

Ze znalezionych na stoiskach naklejek zbudowaliśmy piramidę zdrowia. Na koniec spotkania zrobiliśmy pyyyszną sałatkę z jogurtu i owoców.

Barbara Kruzińska